Hoppa till sidans innehåll

Öja har lämnat oss

08 AUG 2019 21:58
Malmö Badmintonklubbs store ledare Nils ”Öja” Hansson har somnat in.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2019 21:58

Hans lojalitet visste inga gränser. Att han blev kallad ”Mr MBK” var snarare en underdrift än en överdrift. I över 50 år var han engagerad i Malmö Badmintonklubb. Som elitspelare och som konsulent i några år men den huvudsakliga gärningen var som ledare. Ordförande, kassör och tränare, ingen tjänst var honom främmande.

 ”Öja”, som kommer från orten Öja utanför Ystad spelade badminton och fotboll i unga år. Arbetet som rangerare på SJ förflyttades från Ystad till Malmö och då hamnade han i Eriksfälts fotbollsklubb. Där var ett par som också spelade badminton i Smash och så hamnade han i sin långa badmintongärning och som blev hans liv.

1972 gick Smash ihop med MFF och bildade Malmö Badmintonklubb. Då, för 50 år sedan, byggdes Videdals sporthall och Öja var med från start.

 -        Det var hans skötebarn. Han släppte aldrig Videdal. De ungdomar som kommit fram genom den verksamheten var hans belöning. Det var han mest stolt av allt. Att de gick vidare till exempel till Aura förut var inte hela världen. De kom ju från Videdal, berättar hustrun Birgit.

Maria Bengtsson (nu Magnusson) började hos Öja. Hennes pappa Stig tog ner Maria och brodern Lars till Öja efter att ha stött på Birgit på Industrihallen där seniorer tränade.

 -        För Öja var Maria speciell. Hon var bland de första och hennes karriär följde han hela livet. Sedan var det Ulf Persson och Karin Wilhelmsson (nu Lundqvist) och många andra men de ovan nämnda återkom Öja till ofta, berättar Birgit vidare.

 När MBK vann SM-trofén tre gånger på fyra år för ett antal år sedan sade inte Öja så mycket. Men man såg på hans kroppshållning och i ögonen att det var speciellt. Särskilt glad var han att det var spelare som började på ”Videdal” som också fanns med i det gänget som skördade massor av SM-medaljer.

 -        Det var liksom det som var Öjas grej. Att så många som möjligt av ungdomarna fortsatte spela badminton. Barn som inte haft mackor med sig till tävlingar, då har  han brett, och de som inte blev körda till tävlingar av föräldrarna körde han själv.

 Han arbetare i många år på Skåneidrotten, från 1972 till pensioneringen 1998 och var också engagerad i Skånes badmintonförbund under perioder. Men det är som ungdomsledare och styrelseledamot i Smash och sedan MBK hans största insatser inom badminton gjorts.

Han var på Videdal och Bäckagård in i det sista; bockade av närvarolistan och visade badmintongrepp på racketen!

 Alla förtjänstmedaljer som finns inom svensk badminton har han fått.

 Då Öja var en fåordig man räcker det säkert med ett enda ord: Tack!

 Vila i frid, gärna med en badmintonracket, ett MBK-emblem och en bild på Birgit i handen! Öja blev 85 år.

Vill man hedra Öjas minne, gå gärna in på familjesidan.se och tänd ett ljus för Öja eller skänk en minnesgåva till Hjärt-Lungfonden.

Skribent: Mats Lundqvist
Epost: Adressen Gömd

Våra träningshallar

mbc_blk

Bäckagårds sporthall

Sponsorer

 Yonex

 

Malmö Cityfastigheter

 

     Tävlingar

 

 

Postadress:
Malmö BMK - Badminton
Malmö Badmintonklubb, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Besöksadress:
Malmö Badmintonklubb, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Kontakt:
Tel: 0765370263
E-post: This is a mailto link