Hoppa till sidans innehåll

Historia


Malmö Badmintonklubbs historia

 

Badminton kom till Sverige 1932

1932 var det ett gäng Malmöpojkar som hade hört talas om att entusiastiska danskar spelade en racketsport som kallades badminton.
Efter att ha sett och hört talas om den tyckte de att det mest lämpade sig för barn. Men efter att själv ha provat på det ändrade de genast uppfattning. Med dåvarande gymnastikdirektören på realskolan i spetsen, kapten Fabian Björk, bildades klubben samma år. Det blev landets första badmintonklubb.

Malmö dominans under 30- och 40-talet

Intresset exploderade i Malmö men inte i övriga landet. De första åren höll man till i realskolans gymnastiksal men redan 1934 började man spela i Stormhallen. Denna anrika hall behöll man i över 40 år men eftersom där bara var två banor var man beroende av andra träningshallar.
Stadsmatcher spelades mot Köpenhamn redan på 30-talet och resultat som 0-15 och 3-12 noterades. Danskarna var bra även då..

Malmö dominerade badmintonen i Sverige på 40-talet. MBK fick under de första 10 åren 15 SM-titlar och 30 DM-titlar. Det blev dock både dyrt och problematiskt med hallfrågan. Stormhallen, Industrihallen, Tennisstadion och Sporthallen var hallar man alternerade mellan.

MFF:s badmintonsektion bildas 1948

1948 kommer MBK överens med badmintonklubben 33 att bilda MFF: s badmintonsektion. En nödvändighet i efterkrigstidens tidevarv som blev relativt lyckat.

Malmö Badmintonklubb återbildas 1980

De flesta i dagens MBK har sina rötter i BK SMASH som bildades 1936.
1980 bildas Malmö badmintonklubb på nytt efter att ha varit borta från Sveriges badmintonkarta under 32 år.

Storspel under 80- och 90-talet

Åren 1981-1983 är år som säkert många MBK-fans minns med glädje.
En egen medlemstidning "MBK-nytt" kom ut med flera nummer varje år. Sture Johnsson, en av badmintonsveriges största profiler genom tiderna, höll fortfarande igång och var uppe i SM-final 1981 mot en viss Tomas Kihlström.
Maria Bengtsson, Sveriges "meste landslagsspelare" genom tiderna var fortfarande junior och vann dubbla senior-SM guld som 18-åring.
Ulf Persson, lovande junior var också med de här åren.
Det var populärt att som lovande badmintonspelare gå över till MBK när man flyttade söderut.

Många av spelarna gick över till Aura vid denna tidpunkt men MBK höll sig kvar som ett elitserielag under 80-talet och 90-talet
Spelare som Rickard Magnusson, Anders Hansson, Lotta Andersson,
Ulrika Persson och Robert Larsson har representerat (och representerar) MBK. Margit Borg blev svensk mästarinna under 90-talet i såväl singel som mixed (i mixed tillsammans med Robert Larsson).
1993 blev MBK också juniormästare i svenska cupen.

MBKs ungomssatsning 2002

2002 gör klubben en ungdomssatsning.
Via rutinerade spelare som Lotta Andersson, Ulrika Persson och Robert Larsson försöker man dra fram nya ungdomar och målsättning i seriesammanhang på seniorsidan är att bibehålla platsen i div. 2.
Genom en tränarstab bestående av Nils "Öja" Hansson, Karin Lundqvist,Lotta Andersson, Johan Jönsson och Jan Larsson hoppas man på ungdomsresultat på sikt.

Framtiden sedd från 2002

Gamla tennisstadion , som är MBK:s hemmaarena, riskerar att gå i graven i samband med en ny citytunnelstation. Då är klubben lovad en ersättningshall vilket medför helt andra förutsättningar för MBK. Det bäddar för nya visioner, nya mål och ny inriktning.

Badmintonresultaten ljusnar från 2003

MBKs ungdomsattsning har gett resultat och våra ungdomar spelar bättre och bättre med goda resultat i nationella tävlingar och SM samt även i tävlingar i Danmark.
Efter seniornyförvärv till säsongen 2003/2004 börjar även seniorsidan se ljusare ut. Seriespelet flyter på bra både i Div 2 och i Div 4. Båda våra serielag vinner sina respektive serier och till säsongen 2004/2005 ser vi fram emot spel i Div 1 och Div 3.

 

2005-2007 tar vi flera SM-medaljer. På ungdomssidan är Patrik Lundqvist bäst med dubbel och mixedseger i U15. 2007 blir Lina Alfredsson för första gången svensk mästarina som senior i dubbel med Lina Uhac (Frölunda). 2008 tar MBK nio SM-medaljer. Svenska mästare blir Jonathan Ström i herrsingel (U17) och Patrik Lundqvist i dubbel och mixed (U17).

 

2009 blir MBK:s framgångsrikaste år någonsin. Facit blir elva medaljer varav nio i guld!  Henri Hurskainen vinner Senior-SM i herrsingel liksom Emma Wengberg i damdubbel (i par med Emelie Lennartsson, Carlskrona). Ellinor Widh blir svensk juniormästarinna i damsingel och i damdubbel med Linnéa Hedlund. Patrik Lundqvist blir svensk juniormästare i herrdubbel (i par med Oscar Kruse, Frölunda). Emma och Kristoffer Lundqvist blir svenska U22 mästare i mixed. Emma blir också U22-mästare i damdubbel med Amanda Högström (Kista). Innan lag-SM är klubben på andra plats i den s k SM-trofén.

 

2010 fortsätter framgångarna. Det blir sex SM-medaljer varav tre i guld. Emma Wengberg vinner återigen damdubbel med Emelie Lennartsson och blir tvåa i mixed. På Junior-SM vinner Patrik Lundqvist mixed med Amanda Wallin och dubbel med Simon Bergström (Wätterstad). Amanda tar också brons i damdubbel. Henri Hurskainen vinner Irländska öppna och Emma/Emelie vinner i Turkiet och i Spanien. Patrik/Simon går till åttondelsfinal på Junior-VM i Malaysia.

 

Från 2010...

MBK går upp i elitserien genom andraplats i Superettan , blir tvåa i division 1 och femma i div tre med serielagen. Åtta (!) spelare i MBK är uttagna till nationellt badmintoncenter fr o m sommaren.

 

Åren 2011-2014 är MBK:s främsta år genom tiderna. Tre gånger vinner klubben elitserien. Tre av fyra gånger är klubben i SM-final men förlorar alla tre gångerna. SM-titlar fortsätter att skördas. Patrik Lundqvist tar sin första SM-titel i dubbel med Jonatan Nordh 2012 och blir därmed den första spelaren som vunnit SM-guld i alla åldersklasser, från U13 till senior!

 

Henri Hurskainen är kvar i klubben då han tar silvermedalj vid EM i Karlskrona efter att ha slagit ut bland andra Viktor Akselsen och legenden Peter Gade.

 

Klubben vinner SM-trofén tre år i rad, 2012-2014, som är kvittot på nationens bästa elitklubb. 2012 blir MBK utsedda till årets förening i Malmö.

 

2014 flyttar nationellt badmintoncenter och MBK gör gemensam sak med Aura och bildar Malmö Badmintonakademi. 12 av 15 spelare stannar kvar i Malmö och i konceptet ingår det samarbete med Danmark. Klubben drar sig därför ur elitserien då de flesta av spelarna istället representerar danska klubbar i seriespelet.

 

 

Uppdaterad: 30 DEC 2014 13:01 Skribent: Mats Lundqvist

Våra träningshallar

mbc_blk

Bäckagårds sporthall

Sponsorer

 Yonex

 

Malmö Cityfastigheter

 

     Tävlingar

 

 

Postadress:
Malmö BMK - Badminton
Malmö Badmintonklubb, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Besöksadress:
Malmö Badmintonklubb, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Kontakt:
Tel: 0765370263
E-post: This is a mailto link